Wat is duivensport deel 1

Beetje een vreemde titel zo in eerste instantie, zullen veel ervaren duivenliefhebbers denken. Maar het is ook niet geschreven voor de ervaren liefhebbers. Ik heb op FB veel niet-liefhebbers als “vriend” die mijn blogs ook regelmatig lezen. Zij reageren daar vaak op in de trant van:

“Ik lees je blogs altijd, je schrijft leuk, al begrijp ik er meestal geen bal van” 😊

Dus heb ik me al een tijdje geleden voorgenomen om eens wat meer uitleg te geven over de duivensport, zodat het ook voor de niet-kenners wat meer gaat leven. Ik wil dat doen in een aantal niet al te lange, makkelijk te lezen en hapklare blogs.

Uiteraard kan ik me ervan af maken door te verwijzen naar de wikipedia pagina die over de duivensport gaat. Die moet je zeker ook eens lezen, maar ik wil het toch op mijn eigen manier vertellen. Vandaag dus de aftrap.

Een korte definitie van deze sport/hobby zou kunnen zijn:

Duivensport is een competitie, waarbij speciaal gefokte duiven zo snel mogelijk een traject tussen een lossingsplaats en hun hok moeten afleggen. De winnaar is de eigenaar van de duif die de afstand tussen losplaats en duivenhok met de hoogste gemiddelde snelheid heeft afgelegd. Een liefhebber van de duivensport wordt een duivenmelker genoemd. Een belangrijk onderdeel is het kweken en trainen van postduiven.

In deze definitie staan al wat zaken die nadere uitleg nodig hebben. Het (vlieg)seizoen voor de duivensport loopt ruwweg van eind maart tot eind september. Dit heeft er alles mee te maken dat in die periode de weersomstandigheden het vliegen met duiven het beste toelaat. Na deze vliegperiode volgt de winter(rust) periode waarin de duiven hun verendek gaan vernieuwen (ruien).

De naam postduif dateert uit de periode dat de duif daadwerkelijk “post” van de ene naar de andere plek vloog. Men kwam erachter dat de duif het vermogen had om zijn standplaats terug te vinden, ook al nam je de duif honderden kilometers mee. Men nam een duif mee van plek A naar plek B, eenmaal aangekomen op plek B werd er een berichtje aan de poot van de duif gedaan en werd de duif losgelaten. Deze vloog terug naar plek A en zo werd de boodschap overgebracht.  Ook tijdens de oorlogstijd werden duiven veelvuldig gebruikt om berichten over te brengen. Mede om die reden moesten alle postduiven van de Duitse bezetter worden geslacht. Vanaf het begin van de 19e eeuw werden er in België al wedstrijden gevlogen met de duiven. Vooral in de jaren na de 2e wereldoorlog was het een populaire sport onder de (arme) bevolking. Het was destijds een goedkope hobby en daarnaast waren er weinig andere mogelijkheden voor vertier. Dat de duivensport een serieuze plek heeft ingenomen in de Nederlandse maatschappij blijkt wel uit het feit dat de sport toe is gevoegd aan de lijst Immaterieel erfgoed.

Tot zover de eerste kennismaking met onze hobby/sport. De volgende keer zal ik wat meer schrijven over de wedstrijden zelf, proberen uit te leggen hoe ze de weg naar huis vinden en vertellen wat de mooie kanten van onze hobby/sport zijn.

Wil je alvast meer weten, kijk dat dit promotiefilmpje even. Heb je vragen? Stel ze gerust.

 

Laat een reactie achter

nl_NLDutch