Meten is weten

Inmiddels is maart ook alweer begonnen, voor je het weet zitten de duiven alweer in de mand. Vanaf aankomende week gaan we rustig aan de vliegduiven weer de lucht in proberen te krijgen. De vliegduivinnen zijn inmiddels van de jongen af en zitten nu nog even tussen de eerste ronde jongen omdat er op het duivinnenhok nog een koppel jongen ligt die naar een andere liefhebber gaan. Morgen ga ik die daar weghalen, het duivinnen hok schoonmaken en ontsmetten en dan kunnen de dames daarheen. Vanaf dat moment krijgen ze dan weer een periode de winterrust mengeling, wel in voldoende mate.

Al met al verloopt de kweek zeer naar tevredenheid. Ik schreef al eerder dat er op het nieuwe kweekhok een rustig klimaat is, dus eigenlijk geen schade door vechtpartijen. En ondanks het feit dat er wel wat onrust was op het vlieghok zijn we daar ook nagenoeg zonder schade doorheen gekomen en liggen er in beide hokken prachtige jongen. De meeste jongen uit de vliegduiven zijn verkocht of gaan weg op bonnen, de 2e ronde van de kweekduiven gaat naar het jonge duivenhok. Zal ongetwijfeld ook met het zachte weer te maken hebben, maar ik heb nog nooit zo`n tevreden gevoel gehad over de kweekperiode. Of het een voorbode is voor het vliegseizoen weet ik niet, maar dit heb ik alvast in de knip.

Inmiddels komen de jongen elke dag (behalve bij harde regen) buiten en beginnen de eerste het luchtruim te verkennen. Een paar weken geleden een paar keer de rover ertussen, afgelopen week zat er (volgens Ben de Keijzer een overwinteraar) vrouwtjessperwer op het hok.

Om schade te voorkomen gooi ik elke dag eerst de wat laatjes en voedsters eruit, dan de jongen en tot slot de vliegduiven. Tot nu toe is het de laatste week rustig, ik denk dat er 1 duivin weg is, maar omdat ik een aantal kleine krasduivinnen heb kom ik daar morgen bij het overzetten wel achter, zonde maar helaas de realiteit. De jongen vallen lekker in de dekrui, na de eerste entingen zie ik altijd wat mindere mest (reactie op Salmo-coli orale enting) ,maar inmiddels begint de mest weer vaster te worden na een weekje probiotica.

Voor mij geen beurs morgen, morgenochtend dus eerst op het hok aan de slag, s `middags is de 1e verkoop van de Golden Classic alweer. Vorig jaar heb ik dat na de beurs gedaan maar dat werkt niet. Eens kijken of we dit jaar wel succesvol kunnen zijn met de aanschaf, vorig jaar was het voor het eerst dat we meededen, helemaal niks in Capelle. Gelukkig maar want ik dacht echt heel even dat ik er een beetje kijk op had haha.

Naast het werk in het duivinnenhok ga ik ook een meter in het weduwnaarshok installeren waarmee ik continue temperatuur, CO2 gehalte en luchtvochtigheid kan meten en kan volgen in een app. Ik wil er proberen achter te komen waarom ik steeds goed presteer aan het begin van het jaar en zodra het warmer wordt dit minder wordt. Ik had daar vorige week nog een leuk gesprek over met 1 van de GPS medewerkers en die bevestigde wat ik eigenlijk al een beetje vermoedde. Eens kijken of we gevoel kunnen onderbouwen met feiten, want meten is weten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch